Visie op meten van digitale geletterdheid
Onze visie op digitale geletterdheid is gericht op het voorbereiden van leerlingen op een toekomst waarin digitale vaardigheden cruciaal zijn. Door hen te voorzien van de juiste kennis, vaardigheden en een verantwoordelijkheidsgevoel, helpen we hen om zelfverzekerde, actieve en betrokken burgers te worden in de digitale wereld. Onze meting helpt dit inzicht te krijgen van de status van nu. Welke kennis, vaardigheden en gedrag heeft de leerling al? En hoe kunnen wij ons onderwijs hierop laten aansluiten?
Wat waren de speerpunten bij de ontwikkeling van deze #meting?
- Leerlingen komen met heel verschillende basiskennis en -kunde op school. De redenen hiervoor zijn divers: basisschool en aanbod, thuissituatie, de digitale middelen, interesse, vriendengroep, gender, noem maar op.
- We toetsen niet, we meten. Dus niet een heel uur vragen beantwoorden. Want de spanningsboog is niet zó lang, dat ze dat volhouden. Zonder stress korte series van vragen, verdeeld over meerdere dagen invullen. Met meerdere soorten antwoordmogelijkheden. Voor variatie.
- Vragen over hun online wereld, thema’s die ze aanspreken. En met henzelf in de hoofdrol.
- Eigenaarschap, of eigen verantwoordelijkheid zoals sommigen dat noemen. Zelf plannen (met een klein beetje technische hulp), op eigen initiatief.
- We zijn geïnteresseerd in wat de leerling zelf weet, kan en denkt over bepaalde onderwerpen.
- Ingebouwde feedback, en vooral instant. Dat ze weten, waarvoor ze het doen.
- Technisch op meerdere apparaten te doen: voor Android en IOS, als app op mobiele telefoon en Chromebook.
Missie
Wij willen heel graag dat voor jou de overgang van groep 8 naar leerjaar 1 inzichtelijk wordt. Wat heb ik al geleerd in de afgelopen jaren rondom digitale geletterdheid en wat heb ik nog nodig als ik op die nieuwe school start?
Het is belangrijk dat jij als leerling weet waarvoor je onderwijs volgt. Wat het doel is.
Daarom leggen we ons doel graag aan je uit:
Onze meting is bedoeld om jou inzicht te geven over hoe digitaal geletterd je bent.
Wat houdt dit in?
Digitale geletterdheid betekent dat je leert hoe je technologie kunt gebruiken, hoe je creatief kunt zijn met digitale tools, en hoe je veilig en respectvol kunt zijn in de online wereld. Het helpt je niet alleen op school, maar ook in je dagelijks leven en in de toekomst!
Wij meten eerst hoeveel je op dit moment al weet, hoe vaardig je bent, en hoe je je online gedraagt. Jij ontvangt daar een rapportage van. Jouw docent krijgt ook de uitkomsten, geanonimiseerd per klas. En de school krijgt een overzicht van alle data.
Daarmee wordt het onderwijs voor jou steeds meer op maat: op welke punten kun je jezelf verbeteren? Hoe kan de school de juiste informatie aan jou aanbieden? En op welk gebied kun jij bijvoorbeeld anderen helpen, omdat jij dit al goed kunt?